ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика

МАСАКР НА ТУЗЛАНСКОЈ КАПИЈИ - ОСВЕТА АЛИЈЕ ИЗЕТБЕГОВИЋА "ЦРВЕНОЈ" ТУЗЛИ

 

БАЊАЛУКА, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је Срни да је масакр на Тузланској капији класични терористички чин и освета Алије Изетбеговића и његових паравојних снага титоитичко-комунистичкој Тузли.

 


"Тог 25. маја 1995. године, на Дан младости који се обиљежавао у бившој Југославији, десило се брутално масовно убиство младости које је могао да смисли само брутални ум Алије Изетбеговића. Тог дана је послата порука да Изетбеговић и ратно Сарајево неће толерисати 'црвену' Тузлу, која је увијек пружала отпор Алији Изетбеговићу, и да ће је кажњавати онако како су кажњавали и смјењивали војне официре и генерале попут Жељка Кнеза", истакао је Галијашевић.

Поводом данашњег рочишта у Вишем суду у Београду на којем ће се одлучивати о признавању пресуде Суда БиХ генералу Војске Републике Српске Новаку Ђукићу за случај "Тузланска капија", Галијашевић је истакао да генерал Ђукић као командант тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске није имао ништа с поменутим масакром.

Он је нагласио да о Изетбеговићевим параполицијским и паравојним убицама говоре Бошњаци који су били жртве такве политике и структура, попут Семира и Сефера Халиловића, Мирсада Кебе, Ибрана Мустафића, који је говорио о убиствима муслимана у Сребреници, те Фахрудина Радончића, који је недавно на свједочењу у Приштини говорио о убиству Рамиза Делалића Ћеле.

"Многи бошњачки политички прваци и грађани убијани су зато да би се створио утисак да страдају само муслимани који јесу највише страдали, али су изгубили властиту цивилизацијску оријентацију. Имали су губитке управо од Алије Изетбеговића чије је убијање муслимана касније кулминирало у аутономној регији Западна Босна у односу на Абдићеве муслимане", рекао је Галијашевић.

Он је изразио увјерење да ће сви балистички налази, реконструкције и симулације увјерити суд у Београду да нема одговорности генерала Ђукића за Тузланску капију, те да је најмање што може да се уради обнова судског поступка и утврђивање чињеница.

"Ако казните невиног човјека, не само да сте га послали у затвор, него сте амнестирали убице", констатовао је Галијашевић.

На војном полигону Никинци у Србији изведено је 32 експеримената домаћих и страних експерата који су доказали да експлозија од 25. маја 1995. године на Тузланској капији није проузрокована гранатом са српских положаја од 130 милиметара, већ је то био терористички акт у којем је било постављено више минско-експлозивних средстава.

У експлозији гранате на Тузланској капији, наводно испаљене са српских положаја 25. маја 1995. године, погинуло је 71 лице, а више од 150 је рањено.

На основу тенденциозног вјештачења Берка Зечевића, познатог и по "експертизи" за случај "Маркале", генерал Ђукић је прво осуђен на 25, а потом на 20 година робије.